Receptář

Řepánková vejce

Řepánková vejce

1 červená řepa, 100 g celeru, 1 cibule, 4 natvrdo uvařená vejce, 1 vařená brambora, 100 g ochucené majonézy, 1 lžíce pikantní hořčice, cukr, ocet, kopr, sůl

Bramboru, celer a řepu nastrouháme nahrubo. Přisypeme najemno nakrájenou cibuli, majonézu a spojíme s hořčicí. Dochutíme solí, cukrem a octem. Vejce rozpůlíme a žloutky vydlabeme. Vejce naplníme salátem a ozdobíme koprem. Podáváme s pečivem.

Harlekýnský chlebíček

Harlekýnský chlebíček

Jedna veka, nebo rohlíky, 15 dkg másla, 2-3 vejce vařená na tvrdo, 15 dkg šunky nebo šunkového salámu, 1 lžíce plnotučné hořčice, 3 kyselé okurky, 10 dkg Eidamu, sůl, pepř

Vejce rozkrojíme a vyndáme žloutky. Bílky, sýr, šunku, kyselé okurky nakrájíme na drobné kostičky . K této směsi přidáme lžící vydlabanou rozdrobenou střídu z veky nebo rohlíků. Máslo ušleháme se žloutky , osolíme, opepříme a ochutíme hořčicí a přidáme k nakrájené směsi. Vše promícháme a naplníme do veky nebo rohlíků. Podáváme okamžitě nakrájené na plátky a ozdobíme paprikou či jinou barevnou zeleninou. Takto připravenou veku můžeme také zabalit do potravinářské folie a uchovat v chladu čerstvou až 6 dní.

Vaječná polévka (po Staročešku)

3 vejce vařená na tvrdo, zeleninový vývar, 200 g zeleniny - celer, petržel, mrkev, 40 g másla, 40 g hladké mouky, polévkové koření, mletý pepř, sůl, zelená petrželka.

Opranou a očištěnou zeleninu nakrájíme na kolečka a uvaříme v osolené vodě do měkka. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, vmícháme do ní prolisované žloutky, zalijeme vývarem ze zeleniny a krátce povaříme. Před podáváním přidáme bílky rozsekané nadrobno, zelenou petrželku, opepříme, podle chuti přisolíme a ochutíme polévkovým kořením.

Vaječná polévka rychlá (ze Slovácka)

3 lžíce krupice nebo hrubé mouky a 2 vejce, 1 lžíce sádla nebo másla, případně kousek slaniny, sůl, zelená petrželka nebo pažitka.

Mouku nebo krupici opražíme na tuku, nejlépe na nakrájené slanině, přidáme vejce a mícháme, až ztuhnou. Potom přilijeme potřebné množství horké vody, osolíme a polévku povaříme. Hotovou ochutíme sekanou petrželkou nebo pažitkou. Je rychle hotová.

Volarská špeková vejce

200 g méně hodnotného uzeného masa (hlava, koleno), strouhanka z 8 rohlíků, 500 g hrubé mouky, 2,5 dl kyselé smetany, 5 vajec, 30 g cibule, 30 g sádla, 100 g mladých kopřivových lístků, sůl, sterilované zelí.

Uzené maso pomeleme a rozškvaříme s pokrájenou cibulí. Přidáme nadrobno rozsekané kopřivové lístky, spařené vroucím mlékem, strouhanku, sůl, přisypeme mouku a zaděláme vejci a smetanou v tuhé knedlíkové těsto. Z těsta uděláme „vejce“, která vhazujeme do vroucí osolené vody v níž je 10 – 12 minut vaříme. Hotová vejce vyndáme, rozkrojíme na půlky. Podáváme se zelím.

Hraběnčiny omelety

Půl litru mléka, 4 žloutky, 170 g polohrubé mouky, 4 bílky, sádlo, sekané uzené maso, vejce, strouhanka.

Do půllitru mléka dáme 4 žloutky, 170 g polohrubé mouky, sůl, vše dobře promícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh ze 4 bílků a dáme na pánev na plotnu. Když je omeleta upečená, posypeme ji sekaným uzeným masem a svineme. Obalíme v rozšlehaných vejcích a ve strouhané housce a smažíme na rozpáleném sádle. Podáváme s vařenými brambory.

Zeleninový salát s vejci

Zeleninový salát s vejci

6 vajec, 6 rajčat, 1 hlávkový salát, 200 g slaniny, olej, sůl, pepř

Zeleninu očistíme a rozkrájíme na jemné a malé kousky. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme. Slaninu nakrájíme na nudličky a osmažíme na rozehřátém oleji v pánvi. Všechny suroviny smícháme v míse, osolíme, opepříme. Salát dáme do lednice odležet. Tip: Můžeme přidat 2 lžíce majolky nebo bílého jogurtu.

Vaječná pomazánka

Vaječná pomazánka

Jemnou, jednoduchou pomazánku vytvoříme ze žloutků rozmixovaných s máslem a z najemno nastrouhaných bílků. Vše stačí dochutit solí a pepřem. Variací může být i přidání strouhaného eidamu, křenu či česneku. Dobrá je též kombinace vajec a olejových rybiček. Nazdobíme čerstvou zeleninou např. pórkem a ředkvičkou.

Palačinky

Palačinky

2 vejce, 1/2 l mléka, 200 g hladké mouky, špetka soli

V hrnku dobře rozkvedláme mléko s vejci a špetkou soli. Mouku přisypáváme . Těsto lijeme na rozpálenou pánev. Smažíme z obou stran. Před podáním potřeme palačinku zavařeninou, zdobíme ovocem a šlehačkou. Tip: Náplň může být ze sladkého tvarohu nebo i slaná. Výborná je se zabaleným plátkem eidamu.

Čokoládový krém

Čokoládový krém

150g hořké čokolády,50g másla,1 vejce + 2 žloutky, 150g smetany, 3 lžíce expresa

Čokoládu rozlámeme a rozpustíme do hladka a nechám zchladnout.
Na mírném ohni rozpustíme máslo (né do tmava). Vejce -  oddělíme  bílek od žloutku.
Dva žloutky šleháme s třemi lžícemi expresa do pěny. Pak šleháme ve vodní lázni do hustého krému. Za stálého šlehání přidáváme jemné vločky másla, nakonec po lžících vmícháme rozpuštěnou čokoládu. Bílek a smetanu odděleně ušleháme do tuha a vmícháme do krému. Pěnu rozdělíme do desertních šálků a necháme 2-3 hod  v chladničce.

Vaječný svítek s domácí smetanovou majonézou pro 2 osoby

Na svítek: 2 bílky, sůl, 1 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce jemě nasekané petrželky,sádlo a strouhanka na vymazání pekáčku

Na majonézu:2 žloutky, sůl,2 lž.plnotuč. hořtice,šálek oleje,špetka moučkového cukru,1lžička citr.šťávy,2 lžíce mléka, 100 ml ušlehané šlehačky

Z bílků se solí ušleháme tuhý sníh do něj vmícháme petrželku a pak i mouku. Směs rozdělíme do vymazaného a vysypaného pekáčku a ve středně horké troubě zvolna upečeme do růžova. Svítek rozpůlíme a přelijeme majonézou.

Medičejská vejce

Medičejská vejce

8 velkých pevných rajčat, sůl, pepř, 60g másla, 8 menších vajec, 80g strouhaného sýra, pažitka

Rajčata omyjeme, seřízneme a opatrně vydlabeme. V ohnivzdorné míse rozehřejeme 2/3 másla, přidáme vnitřky rajčat a seříznuté vršky a na tentozáklad vložíme uvnitř osolená a opepřená rajčata. Dáme do trouby nebo
pod gril a když jsou zpola upečená vpustíme do každého syrové vajíčko, posypeme strouhaným sýrem a poklademe lupínky másla. Zapékáme tak dlouho, až vejce ztuhnou a sýr utvoří na rajčeti zlátnoucí kůrčičku. Sýr nesmíme připálit, byl by hořký. Zdobíme petrželkou a podáváme s bramborovou kašínebo opečeným chlebem.

Vaječná hrudka ze Slovenska

Vaječná hrudka ze Slovenska

1l mléka v láhvi, 14 vajec, špetka soli, kořenicí směs Podravka, šunka, petrželka, feferonky

Do vařícího mléka přidáme rozšlehaná vejce, špetku soli a podle chuti kořenicí směs Podravka či jinou přísadu (šunku, feferonky). Mícháme do té doby, až se mléko s vejci vysráží podobně jako tvaroh. Necháme lehce zchladit a přecedíme přes plátýnko.Vznikne kompaktní hmota, kterou vytvarujeme jako hrudku pomocí plátýnka.
Necháme zchladnout. Když je hrudka studená, potřeme ji máslem a uchováváme v ledničce nebo ji můžeme ještě krátce dorůžova zapéct v troubě.

Vaječná tlačenka

Vaječná tlačenka

100 g sterilovaného hrášku, 100 g sterilovaných okurek, 100 g sterilované červené papriky, 150 g pražské šunky, 3 lžíce potravinářské želatiny nebo 1 balíček želatiny na vaječnou tlačenku, 75 ml nálevu po sterilované zelenině, 5 natvrdo vařených vajec nakrájených na malé kostičky, 250 ml majonézy, trochu mletého pepře, 1 lžíce octa, petrželka, pažitka.

Na sítku necháme okapat zeleninu a nálev zachytíme. Želatinu připravíme podle návodu v 75 ml nálevu ze zeleniny. Smícháme zeleninu, vejce, cibulku, přidáme majonézu, osolíme, opepříme. Přidáme želatinu, bylinky, trochu octa. Tekutou směs nalijeme do formy (např. na biskupský chlebíček) vyložené potravinářskou fólií. Vložíme do chladničky a necháme ztuhnout nejlépe přes noc .